Skip to main content
2023.01.17

Glädje i Härnösand – klart för tre nya utbildningar

Akvaponiingenjör är en av de nya YH-utbildningar som får klartecken att starta i Härnösand. Arbetslivsförvaltningens verksamhetsstrateg Gun-Britt Marklund (infällda bilden) gläds åt beskedet.

Härnösand får klartecken för tre nya yrkeshögskoleutbildningar. Det står klart efter att Myndigheten för yrkeshögskolan den 12 januari meddelat beslut om vilka program som får statsstöd. Nu väntar kursstarter för bland annat programmen Akvaponiingenjör och Stadsodlare.

– Ett jätteroligt besked för Härnösand, säger Gun-Britt Marklund, verksamhetsstrateg på arbetslivsförvaltningen. Alla beslut om tillstånd att starta utbildningar kommer vid samma tillfälle så för oss som arbetar med yrkesutbildningarna är det här är en dag som man både ser fram emot och bävar lite inför.

De utbildningar som nu beviljats tillstånd att starta är följande:

  • DevSecOps Engineer. Distans, heltid. 400 YH-poäng (ungefär två års studier).
  • Akvaponiingenjör. Distans, heltid. 400 YH-poäng.
  • Stadsodlare. Distans, heltid. 400 YH-poäng.

Sammanlagt nio utbildningar med Härnösand som studieort var uppe till beslut. Att tre beviljades är ett normalt utfall. Eftersom myndigheten signalerat att ambitionen inför året inte varit att utöka utan snarare behålla de totala antalet utbildningsplatser, så är tre för Härnösand helt nya utbildningar till och med ganska bra.

– Sedan hoppas man naturligtvis alltid på mer. Vi kan visa på stora kompetensbehov inom alla områden där vi sökt utbildningar, men nu blev ”bara” tre beviljade. Det är väldigt roligt att vi får klartecken för utbildningar som kan stärka tech-företagen och akvaponiutvecklingen i regionen.

Yrkeshögskoleutbildning (YH) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med arbetslivsanknytning. Utbildningarna ska matcha arbetslivets kompetensbehov. YH-utbildningarna finns inom olika branscher är öppna för alla som har slutbetyg från gymnasieskolan. Undersökningar visar att en hög andel av eleverna får jobb efter examen från YH-utbildningar.

Härnösand har en egen yrkeshögskola, Heta utbildningar, men det finns också andra aktörer som driver utbildningar med Härnösand som studieort. Av de nu beviljade utbildningarna arrangeras Stadsodlare av Heta utbildningar.

Varför är YH-utbildningarna viktiga för Härnösand?

– De stärker naturligtvis Härnösand som utbildningsstad, och eftersom vi har en egen yrkeshögskola så säkrar det dessutom jobb på Heta utbildningar. Men framförallt är de här utbildningarna en del i arbetet med att säkra tillväxt och utveckling i kommunen. Arbetsmarknaden skriker efter vissa yrkeskategorier och YH-utbildningarna är ett sätt att tillgodose behovet på kompetens, säger Gun-Britt Marklund.

Myndighetens besked innebär tillstånd till ett visst antal kursstarter. Sedan tidigare pågår flera YH-utbildningar i Härnösand, som exempelvis Driftingenjör elkraft, Skärgårdskapten och Affärsutvecklare besöksnäring Höga kusten.

Fler nyheter

Gå till vårt nyhetsarkiv eller klicka direkt in på våra senaste nyheter.

Till nyhetsarkivet