Skip to main content

För studerande

Olika utbildningsformer

YH-utbildning

YH står för yrkeshögskola och är en utbildningsform specifikt utformad för att ge jobb direkt efter examen. Utbildningarna är oftast 1–2 år långa, CSN-berättigade och i de allra flesta fall avgiftsfria. De drivs i nära samverkan med näringslivet och utvecklas hela tiden för att passa arbetsmarknadens behov.

Våra yrkeshögskoleutbildningar finns för att du ska bli så efterfrågad som möjligt på arbetsmarknaden. Yrkeshögskolan är kanske den mest framgångsrika skolformen när det kommer till hur många som får jobb efter examen. Det är många som hittar sin kommande arbetsgivare på praktiken (LIA).

Mer att läsa om YH-utbildning som utbildningsform finns här:
Hitta utbildning – Yrkeshögskolan (yrkeshogskolan.se)

Högskola och universitet

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1, 2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.
  • Godkänt på 90 procent av kurserna på en fullständig gymnasial vuxenutbildning.
  • En utbildning från en folkhögskola som ger grundläggande behörighet.
  • En utländsk motsvarighet till gymnasieutbildning.

Om du inte har grundläggande behörighet från gymnasieskolan måste du komplettera din utbildning genom studier på kommunal vuxenutbildning, komvux, eller på folkhögskolan. Din kommun kan hjälpa dig om du behöver komplettera dina betyg. Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet.

För studerande

Här kan du bo nära din utbildning, Lärcentrum eller biblioteket och ändå ha havet och naturen alldeles inpå knuten. Vad du än är intresserad av så finns det bara några minuter bort.